Leva hälsosamt

De flesta människor vill inte gärna ta läkemedel. Särskilt inte om det finns ett annat, mer hälsosamt alternativ. När det gäller behandlingen av graviditetsdiabetes finns faktiskt en metod som på naturlig väg stabiliserar blodsockernivån.

Livsstilsförändringar

Du kan själv påverka nivån på ditt blodsocker. Den beror i hög grad på vad du stoppar i dig varje dag. För att få ned högt blodsocker på både kort och lång sikt finns det tre konkreta saker du kan göra:

1) Ät regelbundet – frukost, lunch, middag och två till tre mellanmål. Det gör det lättare att undvika onödigt småätande, samtidigt som du blir piggare. Undvik sötsaker mellan måltiderna. Frukosten är särskilt viktig eftersom du inte får i dig näring när du sover. Det innebär att kroppen är tömd på lättillgänglig energi. Då börjar den använda proteiner i kroppen som bränsle.

2) Ät dig mätt med nyttig mat. Låt en stor del av maten du äter bestå av färska grönsaker och fibrer. Ät enligt tallriksmodellen. Fyll halva portionen med grönsaker. Välj fullkornsvarianter i första hand och tänk på portionernas storlek. Undvik socker och andra snabba kolhydrater. Ät till exempel hellre ett äpple än att dricka äppeljuice. Äpplet innehåller gott om fibrer, medan juicen har en hög koncentration av socker från flera äpplen. 

3) Rör på dig minst 30 minuter varje dag. Tänk på att det är viktigt med vardagsmotion, till exempel att ta trapporna istället för hissen, eller att använda ståbord om du jobbar på kontor. Undvik stillasittande så mycket du kan. Det kan tyckas lite med 30 minuter, men det gör underverk över tiden. Tänk dig att du bränner 150 kcal varje dag med 30 minuters daglig promenad. På ett år handlar det om 55 000 kcal, vilket är energiinnehållet i nästan åtta kilo kroppsfett.
 

Medicinsk näringsterapi

Medicinsk näringsterapi (på engelska Medical Nutrition Therapy, MNT) är en ny form av behandling. Den går ut på att förhindra att sjukdomar uppstår eller utvecklas genom att tillföra specifik näring till kroppen istället för läkemedel. Behandlingen är ett resultat av mer än tio års vetenskapliga studier inom svensk och internationell forskning.

Med medicinsk näringsterapi som grund har vi utvecklat behandlingsmetoden Preload® Balance.Den är utvecklad för att stabilisera blodsockret på ett enkelt sätt. Genom att inta ett koncentrat av naturliga näringsämnen stimuleras kroppens hormonbalans. Det gör kroppen förberedd på blodsockerhöjningen vid den kommande måltiden, och stabiliserar därmed blodsockersvaret. Det betyder att man inte behöver använda läkemedel i samma stora utsträckning för att justera insulinnivån i kroppen.

Hunger och mättnad är grundläggande processer hos oss människor. Hunger styr vårt medvetande mot att söka och få i oss föda. Mättnaden signalerar att kroppen fått tillräckligt med näring och energi att ta hand om. Det finns två sorters mättnad, dels den direkta mättnaden som uppstår under en måltid, dels mättnadskänslan mellan två måltider. Bägge är viktiga att känna till för att förstå hur medicinsk näringsterapi kan påverka vårt födointag positivt.

En första process som styr mättnad är känslan av att magen är fylld. När vi får i oss föda utvidgas magsäcken och signaler skickas till det centrala nervsystemet om att magen blir full. Fibrer, protein och fett sänker hastigheten på magsäckstömningen, vilket ger en ökad känsla av mättnad och jämnare blodsocker. Flytande födoämnen, som läsk, ger en snabbare tömning av magsäcken och mättar mindre än motsvarande energimängd från en fast måltid.

En annan process som påverkar mättnaden är att födan stimulerar en rad hormoner. Dessa påverkar våra medvetna upplevelser av födointaget. De inverkar också på de komplexa fysiologiska system som tar hand om födan genom att fördela och transportera näringsämnen till kroppens vävnader och organ.

Det aptitfrämjande hormonet ghrelin styr vår hunger medan hormonet leptin styr mättnadskänslan. Ghrelin produceras i magsäcken. Nivåerna av ghrelin sjunker efter att man ätit. Leptin frisätts till blodet från fettvävnad, där det bildas.

När maten efter att ha passerat magsäcken når tolvfingertarmen utsöndras flera hormoner som signalerar mättnad till de aptitreglerande centren i hjärnan. När vi intar en måltid börjar bukspottskörteln producera insulin. Insulinet styr blodsocker och påverkar aptiten. När koncentrationen av mättnadshormoner ökar i blodet får kroppen en signal att minska födointaget.

Genom att utveckla livsmedel och måltider med den rätta sammansättningen av näringsämnen går det att påverka kroppens egna mättnadssignaler. På så vis går det att undvika att få i sig för mycket eller fel sorts näring, såsom snabba kolhydrater. Detta är grunden för behandlingsmetoden Preload® Balance. Hur produkterna fungerar som använder sig av denna metod kan du läsa mer om här.
 

Preload® Balance

Preload® Balance bygger på medicinsk näringsterapi och är en behandlingsmetod utvecklad för att stabilisera blodsockret på ett enkelt sätt. Metoden ligger till grund för vår första produkt som innehåller en sammansättning av helt naturliga näringsämnen, bland annat från ärtor, ägg och nypon samt fibrer från sockerbeta.

Vår produkt kallas Preload® Balance och ska drickas 30 minuter före måltid (frukost, lunch och middag) för att öka mättnadskänslan och minska sug efter sötsaker.

Den säljs i portionsförpackningar. Varje förpackning innehåller 235 ml dryck och finns i fem smaker: blåbär, nypon, äpple/kanel, tomat och kaffe.

Preload® Balance utvecklas av det svenska biotechföretaget Indevex.

Så fungerar Preload® Balance

Preload® Balance är en dryck som bygger på metoden medicinsk näringsterapi (läs mer här). Syftet med att dricka den är att ”tjuvstarta” kroppens mättnadssystem genom att tillföra en liten mängd koncentrerad näring före en måltid.

Tjuvstarten av mättnadssystemet gör att man redan i början av måltiden börjar känna viss mättnad. Tömningen av magsäcken går också långsammare. Det gör att blocksockersvaret på måltiden blir jämnare, det vill säga att energitoppen kommer senare och är lägre. Detta gör att mindre mängd insulin produceras, med en rad positiva konsekvenser. Ett balanserat blodsocker påverkar oss positivt med jämn energi och man får mindre sötsug mellan måltiderna. Ett kraftigt svängande blodsocker däremot, med höga toppar och därefter kraftigt fallande sockernivå, stimulerar hunger och leder lätt till att man stoppar i sig sötsaker mellan måltiderna.

En annan effekt av att mättnadssystemet tjuvstartas är att det leder till att matportionerna automatiskt blir mindre och på sikt bättre balanserade. Det beror på att man helt enkelt blir mer sugen på nyttiga livsmedel och mindre intresserad av att få i sig de snabba kolhydraterna när mättnadssystemet är igång och hungerkänslorna dämpats.

Flera internationella vetenskapliga studier (läs mer här) har visat att Preload® Balance fungerar utmärkt och ger långsiktigt hållbara resultat.

En lättläst informationsbroschyr om Preload® Balance finns att ladda ned nedan.

Vem kan ta Preload® Balance?

Preload® Balance kan användas av alla vuxna människor men är främst framtagen för kvinnor som är oroliga för att drabbas av eller redan har drabbats av graviditetsdiabetes.

Enligt de vetenskapliga studier som genomförts (läs mer här) har Preload Balance visat mycket god effekt för att minska risken att utveckla graviditetsdiabetes.

Personer som är överkänsliga mot ägg och mjölkprotein bör inte äta produkten. Kvinnor som har diabetes redan före graviditeten ska diskutera sin livsstil och farmakologisk behandling med sin läkare och specialistmödravården.

I de studier som genomförts på produkten har inga oönskade bieffekter hittats. Allergenerna ägg och mjölkprotein kan orsaka allergisk reaktion.

Det finns inga risker med att äta Preload Balance. Det går exempelvis inte att överdosera produkten. Kroppen tillgodogör sig den mängd näringsämnen den behöver, resten kommer ut den naturliga vägen.

Kom igång med Preload® Balance