Inför graviditeten

Om du funderar på att skaffa barn, men ännu inte är gravid har du säkert redan hört att du ska äta folsyra, sluta med preventivmedel, ha regelbundet samliv, stressa mindre och en hel massa andra tips och råd för att bli med barn. En hälsosam livsstil främjar både möjligheterna till att bli gravid, men ger dig och ditt barn också de bästa förutsättningar när du väl blivit gravid. De främsta råden vi kan ge dig för att uppnå detta är därför att undvika rökning och alkohol (eller i alla fall dricka alkohol med måtta), att röra på dig regelbundet och att äta nyttig mat med jämna mellanrum. Är du redan nu orolig över din vikt eller blodsockernivå kan du läsa mer om vår metod som kallas för medicinsk näringsterapi här.

Förbered dig

Kroppen förändras på flera sätt när du blir gravid för att klara av att sätta ett nytt liv till världen. Bland annat förändras ditt immunförsvar för att acceptera det blivande barnet. Uppemot hälften av alla gravida kvinnor drabbas av illamående under graviditeten. Att gå upp i vikt är en annan naturlig del av att vara gravid. Viktuppgången beror på flera saker, bland annat att barnet, moderkakan och fostervattnet väger en hel del. För att ge både dig själv och barnet de bästa förutsättningar är det viktigt att du får i dig rätt näring och i rätt doser. Vad som är ’rätt näring’ kan du läsa mer om här. Om du är orolig för övervikt under graviditeten kan du behöva stöd kring hur du begränsar viktuppgången, undviker graviditetsdiabetes och samtidigt ser till att du och barnet får bästa möjliga näring. Du kan läsa mer om kostrådgivning här.

När du blir gravid

När du blivit gravid är det klokt att anmäla sig till en barnmorskemottagning. På en del platser i Sverige kallas det för mödravårdscentral. På barnmorskemottagningen får du hjälp under hela graviditeten. Hit går blivande föräldrar för regelbundna besök och kontroller som barnmorskan gör för att undersöka att barnet och du mår bra under graviditeten.

Du kan själv välja vilken mottagning du vill gå till. Besöken är gratis och frivilliga. På barnmorskemottagningen jobbar barnmorskor, och ibland även läkare, psykologer, dietister och sjukgymnaster.
 

Första besöket hos barnmorskan

De flesta som blivit gravida gör det första besöket på barnmorskemottagningen någon gång under vecka 8-12, men det går bra att komma tidigare också. Under det första besöket får du skriva in dig eller ”lista dig” hos mottagningen så att de kan föra journal över graviditetens utveckling samt ditt och barnets hälsotillstånd. Redan vid första besöket får du träffa din barnmorska som ska följa dig under hela graviditeten. Om du inte är nöjd med barnmorskan går det oftast bra att byta till en annan.

Barnmorskan ställer frågor kring sjukdomar i släkten, om du tar medicin osv, och du har också möjlighet att ställa frågor till barnmorskan. Det tas flera prover för att fastställa blodgrupp, eventuella sjukdomar och blodvärde. Barnmorskan kontrollerar också sockerhalten i ditt blod för att se om du löper risk att utveckla graviditetsdiabetes (läs mer om graviditetsdiabetes här). Är blodsockerprovet normalt kontrolleras din blodsockerhalt ett par gånger under graviditeten. Om blodprovet visar på förhöjda blodsockerhalter görs en så kallad glukosbelastning. Det kan du läsa mer om under Test av blodsockerhalten.
 

Test av blodsockerhalten

Om blodprovet hos barnmorskan visar på förhöjda blodsockerhalter (över 9 mmol/l) görs alltid en så kallad glukosbelastning. Den går till så att du inte får äta något på åtta timmar innan blodprovet tas. Oftast görs det därför direkt på morgonen. Blodsockernivån som mäts cirka åtta timmar efter en måltid kallas för fasteblodsocker. Därefter får du dricka en sockerlösning som innehåller vatten och glukos. Blodsockret mäts sedan två gånger under de kommande två timmarna. Sockernivån som mäts efter måltid kallas inom den medicinska litteraturen för postprandiellt blodsocker. Om blodsockret då ligger över 10 mmol/l ställs diagnosen graviditetsdiabetes. Du kan läsa mer om graviditetsdiabetes här.

Kostrådgivning

Har du gjort en glukostoleranstest hos barnmorskan och den visar att du har graviditetsdiabetes består behandlingen i första skedet av att du får rådet att direkt ändra dina kost- och motionsvanor för att du ska få ned din blodsockernivå på en normal nivå.

De allmänna råden är i regel att:
• Äta mindre men fler måltider, fördelade jämnt över dygnet
• Maten ska vara rik på fibrer och grönsaker och fattig på snabba kolhydrater
• Motionera dagligen, ta till exempel en lång promenad.

Du kan läsa mer om vad du ska tänka på när det gäller kost- och motionsvanor här.

Om inte kostbehandling och motion räcker till för att sänka blodsockret behövs behandling med blodsockersänkande läkemedel, oftast insulin.

Med hjälp av medicinsk näringsterapi kan du få ned blodsockret utan att behöva behandling med insulin. Genom medicinsk näringsterapi tillför du ett koncentrat av naturliga näringsämnen som minskar och stabiliserar blodsockret genom att stimulera insulin med flera hormoner. Du kan läsa mer om Preload® Balance här.